Přejít k hlavnímu obsahu Přejít k hlavnímu menu

Organizace Zachraň jídlo navazuje spolupráci s  firemními jídelnami, které vaří ve velkém pro zaměstnance. I přes snahu provozovatelů co nejlépe plánovat, zbyde v každé jídelně denně 10–20 porcí. To je zhruba 72 000 nevydaných jídel denně. 72 000 vyhozených šancí nasytit ty, kteří si sami teplý oběd dovolit nemohou. Tyto zbylé obědy od nich převezme distribuční firma DoDo a převeze je lidem v nouzi, kteří je ihned sní. V rámci sbírky si lidé mohou koupit Obědovku, voucher na záchranu nevydaných porcí z firemních jídelen před jistým vyhozením. Je to poukaz, který nasytí potřebné a pomůže neplýtvat jídlem. A jak to celé funguje? Přebytečné jídlo poskytují jídelny zdarma, je ale nutné pokrýt náklady na koordinaci převozů nevydaných porcí. Například díky voucheru v hodnotě již 300 Kč se zachrání 15 porcí hotového jídla, to znamená 15 obědů pro lidi v nouzi, např. i samoživitelky.

O naší organizaci

Spolek Zachraň jídlo vznikl v roce 2014 s cílem zviditelnit téma plýtvání jídlem, zvyšovat povědomí veřejnosti o tomto problému a lobbovat za systémové změny. Má za sebou mnoho úspěšných happeningů a vzdělávacích kampaní včetně tvorby knihy. Nyní se soustředí na projekt Zachraň oběd.